Pääkouluttajamme esittäytyy: Kaj Hellbom

BCI Business Coaching Instituten coachkoulutuksista vastaa kuusi pääkouluttajaa, joista jokaisella on paitsi monipuolinen työkokemus liike-elämän parista, myös pitkä kokemus coachingista ja kouluttajan työstä. Kaikki kouluttajamme ovat myös ICF sertifioituja ammatticoacheja. Syksyn mittaan jokainen pääkouluttajamme pääsee kertomaan omasta taustastaan ja kokemuksistaan coachingin parissa. Heistä esittelyvuorossa nyt kertaa Kaj Hellbom.
 

Kaj Hellbom, BCI:n pääkouluttaja, eli tuttavallisemmin sanottuna ”Kaitsua” voi kaikella kunnioituksella kutsua suomalaisen business coachingin isähahmoksi ja pioneeriksi. Kaj, joka koko olemuksellaan huokuu sitä jotain coachingin ytimessä olevaa, läsnäoloa ja toisen arvostamista, sekä toisaalta rohkeaa haastajaa, on ollut edistämässä koko alaa Suomessa ihan alusta lähtien.
 
Kajn coachingpolku alkoi tavallaan jo 90-luvulta, jolloin hän johti Hankenin täydennyskoulutuskeskusta. ”Osallistuin tuolloin NLP-koulutukseen, jonka johdosta oikeastaan koko maailmankuvani muuttui”, Kaj kertoo. ”Sitä sulatellen lähdin sitten mukaan kansainväliseen Coaching & Mentoring -konferenssiin Amsterdamiin, jossa oli mukana kaikki alan sen hetken vaikutusvaltaisimmat henkilöt. Siellä coaching kolahti minuun oikein kunnolla”, Kaj muistelee hymyillen sitä, mistä kaikki oikein alkoi hänen coachingpolullaan.
 
Coaching teki yhä voimakkaammin tuloa maailmalla 2000-luvulla. ”Vuonna 2004 päätimme sitten perustaa Suomen Coaching-yhdistyksen muiden täällä Suomessa coachingista innostuneiden kanssa”, Kaj toteaa. ”Perustamiskokous pidettiin itseasiassa NLP-yhdistyksen illallispöydässä”, Kaj lisää pilke silmäkulmassa. Viime vuonna oli Suomen Coaching-yhdistyksen 10-vuotisjuhla, jossa Kaj toimi alussa parin vuoden ajan puheenjohtajana.
 

Kaj Hellbom, BCI:n pääkouluttaja
Kaj Hellbom

Kaikki coachingtyötä tekevät ovat varmasti saaneet tuntea kerta toisensa jälkeen, kuinka palkitsevaa työ itsessään on. Tiedustellessani Kajlta mikä on parasta hänen työssään, innostuneisuus on lähes käsin kosketeltavaa. ”Parasta työssäni on ihmisten tapaaminen, ja ihmisten kautta erilaisten maailmojen avautuminen”, Kaj toteaa. ”Ihmisten kanssa kun tekee työtä, niin on aina yhtä hienoa havaita, kun toinen yhtäkkiä huomaa että hän voi itse tehdä jotain.  Hänen silmiin syttyy sellainen palo – mieli avautuu, ja löytyy se oma alue jolta voi ottaa vastuuta. Nämä on niitä hienoimpia palkintoja tässä työssä. Ja tällä tavalla coachingtyö palkitsee kokoajan”, Kaj toteaa. ”Sitten kun tehdään business coachingia, näiden ihmisten kautta avautuu myös sen yrityksen ja organisaation maailma ja kulttuuri, ja se on todella mielenkiintoista”, Kaj lisää.
 
Kouluttajana Kajta kuvaillaan usein positiiviseksi, rauhalliseksi osaavaksi ja vakuuttavaksi, mutta on hän myös erityisen avoin ja kuunteleva. Kajn tuntevat tietävät myös, että hänen uniikkiuttaan todellakin on lemminhenkisyys ja positiivisuus, sekä ”kaikki järjestyy” -asenne. Kun seuraavaksi tiedustelen Kajlta hänen mukavinta muistoaan coachkouluttajana, vievät hänen ajatukset tammikuuhun 2007, ja ensimmäiseen Certified Business Coach® -koulutusohjelmaan. ”Se oli aika iso juttu. Koulutus oli ensimmäinen ICF akkreditoitu coachkoulutus Suomessa, jossa oli todella hieno porukka koossa. Siellä me kaikki lähdettiin yhteiselle matkalle, joka oli kaikille vähän uutta. Koko ensimmäinen koulutus, ja se matka on erityisen muistorikas”, Kaj muistelee hymyillen.
 
Entä mitä mieltä Kaj on, miksi kannattaa tulla coachkoulutukseen? ”Lippulaivakoulutuksestamme, Certified Business Coach –ohjelmasta saaduissa palautteissa koulutusta kuvataan usein ammatilliseksi ja henkilökohtaiseksi ”matkaksi. ”Ja sitä se todellakin on – matkalle lähtemistä. Ja aina kannattaa lähteä matkalle, sillä ei koskaan tiedä mitä sieltä löytää. Coachingtaitojen ja -osaamisen lisäksi koulutus avaa mielen” Kaj, toteaa.
 
Lopuksi halusin kysyä Kajlta mihin hän on matkalla, mistä hän unelmoi? ”Tulevaisuuden haaveeni liittyvät coachingajattelun viemiseen johtamisen kehittämisen suuntaan, ja johtamisen viemiseen enemmän kokonaisvaltaisen koko kulttuurin johtamisen suuntaan. Tietysti itselleni tärkeä monialaisuus ja mielenkiinto moniin erilaisiin asioihin pysyvät jatkossakin mukana. Ja on tietenkin suuri kunnia tulevaisuudessakin olla osa BCI:n innostavaa ja kehittävää työyhteisöä. Täällä saa tehdä työtä rakkaiden aiheiden kanssa jatkuvasti kivan jengin kanssa”, Kaj toteaa lopuksi lämpimästi hymyillen.  

Teksti: Hanna-Kaisa Lindfors Kuva: Anna Dammert

BCI – BUSINESS COACHING INSTITUTE

Mäkelänkatu 54 A
00510 Helsinki
www.bci.fi
info@bci.fi

 

 

Coachaus- valmennus-, konsultointi- ja koulutustoimintamme ja palvelujemme markkinoinnin luonteesta johtuen käsittelemme sinua koskevia henkilötietoja. Ymmärrämme vastuumme ja haluamme, että voit luottaa meihin tietojesi käsittelijänä. Sinua koskevat tiedot ovat sinun tietojasi ja niinpä käsittelemme niitä mahdollisimman suurella huolellisuudella. Klikkaamalla otsikkoa pääset tietosuojasivullemme jossa on asiasta tarkemmin. Kiitos mielenkiinnostasi.

X