Coachingin lähestymistapa yllätti

Coachingin lähestymistapa yllätti

Kaikki opiskelu antaa uusia eväitä, mutta jotkut koulutukset kolahtavat enemmän kuin toiset. Kirsi Kovaselle omaa ajattelua mullistava kokemus oli Certified Business Coach -koulutus, jonka hän sai päätökseen syksyllä 2017. Koulutus herätti kipinän oppia coachingista vielä lisää.

Kirsi Kovanen on tehnyt pitkän uran Vakuutusväen liitossa, jossa hän toimii nyt liiton toiminnanjohtajana. Juristin koulutuksen saanut Kirsi kuvailee itseään ikuiseksi oppijaksi ja on suorittanut mm. MBA-tutkinnon, johtamis- ja NLP-koulutuksia. Jokin aika sitten coaching alkoi vetää häntä puoleensa.

”Työskentelen työelämän kysymysten parissa ja huomasin, että coachingista puhutaan nykyään paljon. Halusin tietää lisää ja hakeuduin CBC-koulutukseen. Olin utelias ja toisaalta toivoin tukea omaan esimiestyöhön”, Kirsi kertoo.
Hänelle tuli yllätyksenä se, kuinka coachingin lähestymistapa toi täysin uuden näkökulman aiempiin johtamistapoihin. ”Ajattelin alunperin, että coachilla on tieto ja ohjat käsissään. Sitten ymmärsin, ettei se menekään niin. Coachin ei tarvitse tietää taustoista: hän auttaa asiakasta itse löytämään ratkaisut. Tämä oli se isoin kolahdus itselleni.”

Kirsi sanoo olevansa luonteeltaan huolehtija ja auttaja. ”Juristina olen tottunut ratkaisemaan ongelmia. Oli suuri muutos, kun valmentaessa piti oppia luottamaan siihen, että asiakkaalla on vastaukset. Teki valtavan vaikutuksen nähdä, kuinka asiakkaat alkoivat oivaltaa ja voimaantua coachingin avulla.”

Koulutus vahvisti luottamusta omiin kykyihin

Myös CBC-koulutuksen rakenne onnistui yllättämään Kirsi Kovasen. Hän odotti perinteisempää opiskelua ja tuhtia teoriaa. ”Meidät laitettiinkin heti hommiin. Toki perusasiat käytiin läpi, mutta enimmäkseen harjoiteltiin. Vertaiscoachingin avulla oma kasvu oli nopeaa ja löysi ne asiat, joita omassa toiminnassa haluaa vahvistaa”, Kirsi tuumii.
 
”Tajusin, että tämä koulutus on tosi hyvin rakennettu. Meitä rohkaistaan tekemään coachingia, ei vain tietämään siitä. Opiskelin kirjoja sitten itsekseni.”
Kirsin mukaan oma kehitys oli koulutuksen aikana hurjaa. Ensin osallistujat odottivat saavansa kouluttajilta mallisuorituksen coachingista, sitä ei kuitenkaan kuulunut. Lopulta he oppivat luottamaan itseensä ja omaan tapaansa coachata. Mallia osallistujat saivat toisiltaan ja palautetta kouluttajilta.
 
”Tämä on ehdottomasti paras ja vaikuttavin koulutus, johon olen rahojani pistänyt”, Kirsi tiivistää. 
 

Coach antaa ihmisen auttaa itse itseään

Järjestötoimintaan ja myös coachingin pariin Kirsi Kovasta on vetänyt ihmisten kanssa toimiminen ja halu auttaa. Ihmisten kohtaaminen ja työelämän ongelmien ratkominen tuo merkityksellisyyttä.
”Ihmisten huolet ovat lopulta aika saman tyyppisiä, ne liittyvät muutokseen tai esimerkiksi ajanhallintaan. Coaching on tuonut minulle ihan erilaisen lähestymistavan auttamiseen. En enää tarjoa ratkaisua vaan luotan asiakkaan sisäiseen viisauteen”, sanoo Kirsi.
 
”Olen saanut todistaa hyvien ja avoimien kysymysten voiman. Jokaiselle coachattavalle on löytynyt ne omat keinot vaikuttaa tilanteeseen ja saavuttaa tavoitteita.”
  
”On hieno tunne, kun pystyin kääntämään oman auttamishalun siihen, että annan henkilön itse auttaa itseään. Kun vastauksen oivaltaa itse, siihen sitoutuu paremmin.”
Voimaantumista tarvitaan
 
Kirsi Kovasen mielestä coachaukselle olisi valtavasti tarvetta työelämässä nykyistä laajemminkin. ”Aika paljon valmennetaan johtoa ja esimiehiä. Mielestäni myös henkilöstön edustajat hyötyisivät coachingista. Sitä pitäisi tarjota paljon enemmän.”
Lisäksi valmennuksesta olisi Kirsin mukaan suuri hyöty esimerkiksi työttömille, se auttaisi kirkastamaan vahvuuksia ja tavoitteita. Jos coachaavaa otetta tuotaisiin TE-toimiston työntekijöille, arvostavia kohtaamisia ja tuloksia syntyisi varmasti enemmän.
Kirsi itse huomaa coaching-asenteen muuttaneen häntä omassa työssään siten, että hän kuuntelee ja kyselee enemmän. Levollisuuden tunne on lisääntynyt, kun ei tarvitse yrittää ratkaista kaikkea toisten puolesta. Kannustus ja aito kiinnostus tulevat helpommin. Omia työntekijöitään hän ei kuitenkaan ole varsinaisesti coachannut.

”Kun työntekijöille tarjotaan coachausta, niin joskus ulkopuolinen coach on toimivampi ratkaisu. Itse ainakin huomaan coachaukseni olevan vaikuttavampaa, kun en tunne asiakasta tai hänen työtään. Silloin olen aidosti utelias ja kysyn parempia kysymyksiä. Ei ole piilo-oletuksia tai johdattelua”, pohtii Kirsi.
 
CBC-koulutuksesta jäi nälkä oppia lisää. Ensi syksynä Kirsi Kovanen jatkaa Certified Business Coach Master -koulutukseen. Sitä ennen hän aikoo suorittaa mindfulness-ohjaajan koulutuksen.
”Haluan ehdottomasti jatkaa valmentamista. Olen perustanut myös oman yrityksen nimeltä Individual Inspiration Oy ja alan ensi vuonna tekemään coachingia sivutoimisesti. Olen itse saanut valmennuksesta niin paljon inspiraatiota ja uusia näkökulmia, että haluan tarjota sitä mahdollisuutta muillekin.”

 

HAE MUKAAN CBC-KOULUTUKSEEN!

BCI Business Coaching Institute

Puh. 010 235 3976

UMA Workspace
Keilaniementie 1, 02150 Espoo

Y-tunnus: 2561216-9

Asiakaspalvelu
info@bci.fi

Coachaus- valmennus-, konsultointi- ja koulutustoimintamme ja palvelujemme markkinoinnin luonteesta johtuen käsittelemme sinua koskevia henkilötietoja. Ymmärrämme vastuumme ja haluamme, että voit luottaa meihin tietojesi käsittelijänä. Sinua koskevat tiedot ovat sinun tietojasi ja niinpä käsittelemme niitä mahdollisimman suurella huolellisuudella. Klikkaamalla otsikkoa pääset tietosuojasivullemme jossa on asiasta tarkemmin. Kiitos mielenkiinnostasi.

X