Jaana Sielunahjo: Muuttuva työelämä tarvitsee ihmisyyden osaamista

Coachingin avulla voidaan johtaa työelämän tunnetaitoja ja tukea työssä onnistumista, sanoo CBC-ohjelmasta valmistunut Jaana Sielunahjo.

Jaana Sielunahjo löysi business coachingista kokonaan uuden suunnan uralleen. Sielunahjo valmistui keväällä 2021 Certfied Business Coach -ohjelmasta ja on aloittamassa yrittäjäpolkuaan coaching-alan ammattilaisena.

”Coachingissa minua kiinnostaa erityisesti tunnetaitojen, arvojen ja ratkaisukeskeisyyden merkitys yksilön kehityksessä. Näitä taitoja todella tarvitaan työelämässä.”

Aiemmin Jaana Sielunahjo on tehnyt pitkän uran varhaiskasvatuspuolella, jossa viimeisimpänä ison varhaiskasvatusyksikön hallinnollisena johtajana.

”Sote-puolella olisi coachingille paljon tarvetta ja yrityskulttuurin kehittäminen on vielä aika nuorta. Coachingin vieminen sote-puolelle vaatisi konkreettisten hyötyjen osoittamista ja sanoittamista, jotta se ymmärretään kannattavana sijoituksena”, pohtii Sielunahjo.

Hänen mukaansa sote- ja varhaiskasvatuspuolella toimiminen on antanut hyvät valmiudet erilaisten ihmisten ja tunteiden kohtaamiseen. ”Vaikeiden asioiden puheeksi ottaminen ei jännitä.”

Verkossa opiskelu tasa-arvoistaa osallistujat

Valmennustyö hiipi pikkuhiljaa Jaana Sielunahjon elämään erilaisten kurssien ja koulutusten muodossa. ”Kun kuulin business coachingista ja otin siitä selvää, tiesin heti, että se on juuri sitä mitä haluan tehdä. Hyppäsin pois edellisestä työstäni ja keskityin täysillä tähän.”

Certified Business Coach -ohjelma on ollut valtava innostuksen lähde, kertoo Sielunahjo. ”Meillä oli alusta lähtien todella hyvä yhteishenki. Ihmeekseni huomasin, että etäopiskelu verkossa on hyvin tasa-arvoistava kokemus, olemme kaikki samalla viivalla”, Jaana pohtii. ”Jos olisimme tulleet tapaamiseen tutuissa rooleissa, olisi yhteys ollut varmasti erilainen.”

Opetustilanteiden aikana osallistujilla tulee olla kamerat päällä. Samalla ruudulla jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi. ”Huvittavaa oli, että emme tienneet lainkaan edes toistemme pituuksia. Olimme samankokoisia kasvoja näytöllä”, nauraa Jaana Sielunahjo. ”Näin etänä opiskellessa kaikki panostivat läsnäoloon ihan uudella tavalla ja meille syntyi vahva yhteys.”

CBC-ohjelman tärkein oppi tuli esiin coaching labeissa, joissa osallistujat pääsevät harjoittelemaan sekä coachausta että coachattavana olemista muiden kuunnellessa. ”Oli todella opettavainen kokemus altistua palautteelle. Esimiehenä on tottunut olemaan arvostelun kohteena, mutta tässä sai kokemuksen siitä, että palaute voi olla oikeasti rakentavaa ja auttaa eteenpäin”, Sielunahjo kertoo.

”Palautteen antaminen ja sen vastaanottaminen on taitolaji. Ilman palautetta et voi kehittyä. Toisaalta palautteen antaminen voi olla todellinen miinakenttä, jos ei tiedä mitä tekee. Siksi jokaisen esimiehen tulisi harjoitella palautteen antamista ja sille altistumista.”

Hän kokee, että koulutuksessa vallitsi kannustava ilmapiiri. Myös kaikki tekniset asiat toimivat hyvin koko ohjelman ajan ja tukivat oppimisprosessia.

”Itsessäni huomasin sen muutoksen, että opin kuuntelemaan paremmin. Puhun nopeasti ja paljon, joten lähdin tietoisesti kehittämään läsnäolevaa kuuntelua.”

Työelämä muuttuu, meidän täytyy myös olla valmiita muuttumaan. Jotta meillä on mahdollisuus muutokseen, pitää tukena olla inhimillisyyttä, resilienssiä, tunnetaitoja ja itseohjautuvuutta.

Jaana Sielunahjo

Tunnetaitoja tarvitaan johtamisessa ja työelämässä

Paremman työelämän rakentamisesta on muodostunut Jaana Sielunahjolle kutsumus, johon hän etsii keinoja koulutusten ja sertifiointien kautta.

”Työelämä muuttuu, meidän täytyy myös olla valmiita muuttumaan. Jotta meillä on mahdollisuus muutokseen, pitää tukena olla inhimillisyyttä, resilienssiä, tunnetaitoja ja itseohjautuvuutta”, miettii Sielunahjo.

Tunnetaitojen merkitys työelämässä herättää hänessä paljon intohimoa. ”Meissä kaikissa on rationaalinen puoli ja tunnepuoli. Tunteita ei voi käskeä eikä niitä voi kytkeä pois työssä.”

”Jos tunteet eivät kuulu työpaikalle, miksi ihmiset sitten kuormittuvat ja ahdistuvat työssä? Miksi työn halutaan olevan merkityksellistä?”, kysyy Sielunahjo. ”Työ ei ole vain työtä, sen kuuluukin herättää tunteita.”

Tunneilmaston johtamista työpaikalla joutuu Sielunahjon mukaan selventämään usein, koska asiaan liittyy vääriä käsityksiä. ”Tunne ei sulje pois ammatillista osaamista eikä se oikeuta huonoa käytöstä. Kyse on sen ymmärtämisestä, mikä kaikki vaikuttaa ihmisen toimintaan”, hän täsmentää.

”Business coaching on todella hyvä keino tunnepuolen solmujen tunnistamiseen ja avaamiseen työelämässä”, uskoo Jaana Sielunahjo. ”Coachingin avulla voidaan tukea psykologista pääomaa. Parhaimmillaan tunteetkin voi valjastaa työssä onnistumiseen ja tuloksen tekemiseen.”

Teksti: Mirkka Niskanen